Обмислят се мерки за защита на потребителите на ипотечни кредити, разкри „червеният“ депутат Румен Гечев, цитиран от пресцентъра на БСП. Тази защита е наложителна заради ипотечната криза, която оказва сериозно влияние и върху България. Ипотечната криза в САЩ и Западна Европа доведе до дебалансиране на банковата система, а в България проявлението й е срив на цените в строителния сектор и масови фалити на строителните фирми.


От 1200 евро на квадратен метър цените вече паднаха под 700 евро, посочи още депутатът. В същото време безработицата расте и някои от домакинствата, изтеглили ипотечен кредит нямат възможност да го върнат. Практиката в такива случаи е банката да вземе ипотекираното жилище. Според законодателството обаче дори и при този случай клиентите на банката продължават да изплащат ипотеките.

Не може банките да не носят отговорност и при фалит на строители, които са продавали „на зелено“, смята още икономистът. Той коментира, че в някои случаи банките безконтролно са отпускали кредити на инвеститори за „една кооперация“, а те са започвали 3-4 обекта едновременно, „с идеята, че следващите години ще бъдат благоприятни“. Макар и да разполагат с анализатори, банките не са калкулирали риска и не носят отговорност за строителството „на зелено“.

Източник: http://investor.bg